dimecres, 12 de desembre del 2007

DIABETIS MELLITUS: ALTRES ASPECTES

Com a continuació amb el tema de diabetis, exposaré les principals complicacions i recomanacions. I també he adjuntat un llistat d’adreces d’interès relacionades amb la diabetis. Desitjo que sigui del vostre interès i espero que em feu saber qualsevol dubte, recomanació o comentari al respecte, al mail indicat al final del article.


Les complicacions de la diabetis mellitus:

Les complicacions associades a la diabetis es deuen fonamentalment als nivells elevats de glucosa en sang. La conseqüència de les hiperglucèmies de manera repetida al llarg del temps es un deteriorament del sistema circulatori i de les fibres nervioses perifèriques, degut a l’afectació dels vasos sanguinis que transporten oxigen a aquests nervis. Els nervis afectats poden deixar d’enviar missatges al cervell, o fer-ho lentament o erròniament. La neuropatia diabètica és el terme mèdic amb el que es coneixen els problemes relacionats amb el sistema nerviós i causats per la diabetis.

Per tant un mal control de les glucèmies provoca danys principalment a nivell circulatori, en general cardiovascular. Com a conseqüència es poden produir tota un sèrie d’alteracions vasculars i nervioses relacionades amb aquest fet. Un exemple es el deteriorament que pateixen alguns nervis relacionats principalment amb els peus, també es poden veure afectades altres extremitats, i la retina. Els danys a la retina també poden ser generats per l’augment de la pressió arterial que se sol produir amb el deteriorament i engrossiment de les parets arterials.

Per altra banda també es poden generar problemes a nivell nefrològic, dels ronyons, ja que l’alteració en la metabolització de la glucosa pot provocar un excés de proteïnes a nivell sanguini que s’han d’excretar a través dels ronyons. I per tant en la orina, és el que anomenem proteïnúria. Això comporta un treball extra pels ronyons en el que es troben implicats diversos mecanismes neurohormonals, i que pot degenerar en una insuficiència renal.

Finalment les concentracions elevades de glucosa també afavoreixen la proliferació dels bacteris que formen la placa bacteriana, amb lo qual es poden produir danys a les genives, en forma de lesions, genives irritades i sagnants, etc.


Em parlat de patologia cardiovascular en general, aquest es un món ampli i complex de múltiples factors estretament relacionats. El deteriorament de les arteries comprendrà alteracions com la hipertensió arterial i la mala circulació sanguina en general. Però per altra banda la diabetis també afecta negativament a la metabolització dels greixos de manera que hi ha predisposició a l’alteració dels nivells de les lipoproteïnes sanguínies i el colesterol. Sobretot en els casos que la diabetis es vegi afavorida pel sobrepès o la obesitat, i la manca i dèficit d’exercici físic.

Existeix un conjunt d’anomalies relacionades amb el metabolisme de la glucosa i els greixos, que combinades es coneixen com a Síndrome metabòlic o Síndrome X.
Aquest es diagnostica quan una persona compleix 3 o més factors dels següents: obesitat abdominal (contorn de cintura: homes > 102 cm, dones > 88 cm), nivells elevats de triglicèrids, nivells baixos de colesterol HDL (lipoproteïna d’alta densitat), pressió arterial alta i hiperglucèmia en dejú. Malgrat que les organitzacions sanitàries difereixen lleugerament en quant als criteris exactes.

Tots aquests factors estan interrelacionats i tenen com a conseqüència un augment important de la probabilitat de patir problemes cardiovasculars greus com l’AVC. (Accident Vascular Cerebral).

Podríem resumir les complicacions en:
- Patologia cardiovascular.
- Síndrome X.
- Nefropatia diabètica.
- Neuropatia diabètica.
- Peu diabètic.
- Retinopatia diabètica.
- Afectació de les genives.

Probablement llegir o conèixer tota aquesta sèrie de complicacions resulti una mica alarmant, però cal saber que totes elles es poden minimitzar i retardar amb un bon control de les glucèmies, una alimentació equilibrada i exercici físic adequat.


Recomanacions generals:
- Seguir una dieta saludable, adaptada a les necessitats individuals de cada persona. La que el seu nutricionista o metge li hagi recomanat.
- Es recomanable realitzar 4-5 àpats al dia, ja que d’aquesta manera es facilita que els nivells de glucosa en sang es mantinguin estables durant tot el dia. Preferiblement seguint un horari.
- Realitzar exercici físic, si pot ser cada dia. Uns 30 minuts. Sinó al llarg de la setmana ha de sumar un mínim de 150 minuts.
- Complir la pauta de insulina i/o medicació establerta pel seu metge, infermera o dietista. Seguint al màxim l’horari o normes establertes.
- Medir les concentracions de glucosa cada dia, seguint les pautes que se li hagin establert segons la seva medicació i anotant els valors en un full o llibreta de registre. Cal que avisi al seu metge si els resultats són massa alts o massa baixos durant 2-3 dies.
- No fumar.
- Limitar les begudes alcohòliques, seguint les pautes indicades per l’equip mèdic.
- Realitzar les revisions periòdiques marcades pel metge endocrinòleg i altres especialistes i s’escau.
- Revisar-se els peus diàriament, per si presenta ferides, talls, ampolles, inflor, vermellor o les ungles adolorides.
- Anar regularment al oftalmòleg, per comprovar que la pressió ocular es adequada, no hi ha presència de glaucoma, etc.
- Raspallar-se les dents diàriament, preferiblement després de cada àpat, utilitzar fil dental i mantenir en general una bona higiene i cura dental i bucal.
- Mantenir un pes adequat.
- Assolir i mantenir un nivell i perfil lipídic en sang correcte.
- Prendre preferiblement aliments frescos i poc processats, assegurant una ingesta nutritiva òptima que cobreixi les necessitats de tots els nutrients essencials i micronutrients.
- Controlar la quantitat de sodi de la dieta.
- Afavorir el normal creixement, en el cas dels nens.
- Combinar aquestes recomanacions amb les pròpies d’una embarassada en el cas de diabetis gestacional o simultaneïtat de diabetis i embaràs.




El tractament del diabètic s’ha de basar en tres pilars: Dieta, exercici i medicació.



Entenem l’administració de insulina com a part de la medicació.



L’objectiu principal en l’atenció de una persona diabètica es mantenir els seus nivells de glucèmia estables i dins dels límits normals.




Adreces de pàgines web d’interès en diabetis:

– Associació Catalana de Diabetis (ACD) ). www.acdiabetis.org
– Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) www.diabetis.org
– Sociedad Española de Diabetes (SED) www.sediabetes.org
– American Diabetes Association (ADA) www.diabetes.org
– European Association for the Study of Diabetes (EASD) www.easd.org
– Federación Española de Asociaciones de Educadores en Diabetes (FEAED) www.feaed.org
– Diabetes Education Study Group (DESG) www.desg.org
– Federation of European Nurses in Diabetes (FEND) www.fend.org
– Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) www.nutricioncomunitaria.es
– Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas (AEDN) www.aedn.es
– Sociedad Española de Nutrición Básica y Aplicada (SENBA) www.senba.es
– Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición (SEEN) www.seenweb.org
– Sociedad Española para el Estudio De la Obesidad (SEEDO) www.seedo.es
– Societat Catalana de Pediatria www.acmb.es
– Sociedad Española de Endocrinología Pediátrica www.seep.es
– Departament de Santitat de la Generalitat de Catalunya www/gencat.net/sanitat


Us recordo que el meu e-mail per qualsevol, dubte, suggeriment o consulta, és el següent: mgm.nutricio@gmail.com


Salutacions cordials. Mercè Gonzalo. Diplomada en nutrició humana i dietètica.

1 comentari:

Anònim ha dit...

olá, analisei este espaço online e adorei muito,estou ver que tás a maravilhar bem!
Vai em frente com o espectacular blogue que tens!
Fiquem bem